Frederic Laloux

'Verandering hangt in de lucht'. 'We staan aan het begin van een nieuwe fase van management', zegt de Belgische bestsellerauteur Frederic Laloux. 'Vroeger was alleen een bedrijf als Semco opvallend anders, nu zie je overal bedrijven veranderen. Het hangt in de lucht.'

pdf
Joris Becker en Michiel Muller

Geen boodschap aan conventies. Hij veranderde al de markt van de benzinepompen en de wegenhulp. Nu staat Michiel Muller voor zijn meesterproef: de supermarkt. Lukt het hem met Picnic opnieuw de game te changen? 'Het gaat nu al harder dan gehoopt.'

pdf
Ferdinand von Schirach

Onze civilisatie is een dunne ijslaag, waar we elk moment doorheen kunnen zakken. De Duitse strafpleiter Ferdinand von Schirach maakt zich weinig illusies over de menselijke natuur. Hij schreef twee bestsellers over zijn meest opmerkelijke strafzaken.
"Misschien schuilt niet in iedere mens een misdadiger, maar in iedere misdadiger schuilt een mens."

pdf
Joseph Jaworski

Een gesprek met Joseph Jaworski voelt alsof je een oude bekende ontmoet. Hij is hartelijk, toont zichoprecht geïnteresseerd in zijn gesprekspartner. Hij oogt bovendien bijzonder fit voor iemand van 75 jaar. Dat zal wellicht te maken hebben met zijn dagelijkse taichi-oefeningen in het park of zijn bezoeken aan de sportschool. De Amerikaanse leiderschapsdeskundige is een paar dagen in het land om een seminar voor te bereiden dat in mei plaatsvindt vanwege het 10-jarig bestaan van klooster Zin in Vught. Het is niet de eerste keer dat hij Nederland aandoet. Bestuurders als Tex Gunning (AkzoNobel) of Elmer Mulder (bestuursvoorzitter VUmc) zijn inmiddels goede bekenden van hem.

pdf
Pieter Thoenis

De gekleurde tekeningen uit de periode net na zijn beroerte zijn verzameld in een mapje. Ze laten een douche zien, trappen, ambulancebroeders en het ziekenhuis. Maar ook hoe hij met zijn partner, yogadocente Jolien van der Mee, arm in arm in het ziekenhuisbed ligt. Het zijn de ontroerende beelden van de herinneringen die Pieter Thoenes aan zijn beroerte heeft. Anderhalf jaar geleden stonden Pieter en Jolien op het punt om op vakantie te gaan, toen Pieters arm plotseling niet meer deed wat hij wilde. Hij dacht dat de douche stuk was toen hij de kraan open wilde zetten. In zijn hoofd kon hij nog helder communiceren, maar Jolien had al snel door dat het mis was en belde een ambulance.

pdf
Ingvar Kamprad

Wie is toch de man die de hele wereld van Billy-boekenkasten voorziet? De Zweedse ondernemer Ingvar Kamprad is een levende legende en oprichter van het wereldberoemde meubelbedrijf Ikea. 'Ik maak elke medewerker duidelijk dat hij ertoe doet.'
Hij kan het niet laten. Terwijl de bejaarde man een hotdog verorbert loopt hij ietwat geïrriteerd door de ingang van de IKEA-vestiging in het Zwitserse Aubonne. Er staat een rij bij de hotdog stand en dat kan niet. De hotdog is tenslotte een beloning na het vermoeiende winkelen in de superdrukke zaak. Eerst lang moeten wachten voordat je kan betalen en dan ook nog in de rij moeten staan voor een hotdog.

pdf
Jack Welch

'Met aardig zijn doe je medewerkers geen plezier'
De Amerikaanse topbestuurder Jack Welch maakte van GE het meest waardevolle bedrijf ter wereld. Aardig was hij niet, eerlijk wel. "Als je niet presteert, ga je eruit."

pdf
Kay Pollak

De Zweedse regisseur en bestsellerauteur Kay Pollak gelooft in de grootsheid en het potentieel van mensen. In zijn werk maakt hij steeds duidelijk dat wij de regisseur zijn van ons eigen leven. Elke ontmoeting is volgens hem een mogelijkheid om te leren en te groeien. Heilige ontmoetingen, noemt hij het, oftewel de hemel op aarde vinden.
Het is buiten winter: mist, ijskoude lucht en verse sneeuw op de oprijlaan. Maar in het typisch Zweedse rode houten huis van Kay Pollak, net buiten Stockholm, schijnt vanochtend vooral de zon. De regisseur en schrijver (71) zit ontspannen in een wollen trui aan zijn houten keukentafel en lacht aan een stuk door.

pdf
Marianne Williamson

De Amerikaanse spiritueel activiste en bestsellerauteur Marianne Williamson (56) gelooft en predikt dat wonderen mogelijk zijn als wij maar meer aandacht geven aan de liefde. En we hebben geen tijd te verliezen, is haar stellige overtuiging.
Een donkere zaal, een microfoon die niet werkt en een kleine, tengere, in het zwart geklede dame die het publiek eerst streng en dan liefdevol toespreekt. Zij is af en toe grappig, maar lacht zelf niet. Er valt ook niet veel te lachen als we haar mogen geloven. De wereld, zegt ze, is op dit moment een nare droom, die uit zal komen als we niet snel besluiten wakker te worden.

pdf
Anselm Grün

Bij iedere crisis sterft een stukje van ons ego
De kern van geluk is jezelf worden, vindt de Duitse benedictijner monnik en bestsellerauteur Anselm Grün. Alleen wie het met zichzelf uithoudt en dankbaar kan zijn komt tot het inzicht dat het loont om mens te zijn. Dat betekent ook rouwen en afscheid nemen van illusies en teleurstellingen dat het leven niet zo is als wij graag willen. "Er kan alleen iets nieuws groeien wanneer je afscheid hebt genomen van het oude."

pdf
Frénk van der Linden

Een interview met een ondernemer of politicus is een machtsspel waarvoor je goed bewapend moet zijn. Journalist Frénk van der Linden weet als geen ander hoe je openheid kunt afdwingen. Zijn gesprekken zijn confronterend en dulden geen nonsens. Een gesprek met een van de meest gevreesde journalisten van Nederland over authenticiteit, arrogantie en nederigheid. "Ik ben trots op wat ik heb bereikt, niet trots op wie ik ben."

pdf
Hape Kerkeling

Een pelgrimstocht kan je leven voorgoed veranderen. De eenzaamheid en het afzien onderweg werpen je volkomen terug op jezelf. Toch gaan jaarlijks overal ter wereld miljoenen mensen op weg. Op zoek naar God, naar antwoorden, rust en inzicht. Een van hen is de Duitse entertainer Hape Kerkeling. Hij schreef hierover de bestseller 'Ik ben er even niet' waarin hij wil weten wat hij 'verkeerd' heeft gedaan en op zoek gaat naar rust.

pdf
Lord David Owen

De Britse politicus, bemiddelaar in voormalig Joegoslavie en neuroloog, schreef een boek over geesteszieke politieke leiders. Thatcher, Bush, Blair leden volgens Owen allemaal aan hoogmoed. 'Er zijn ook veel investmentbankers en ceo`s die alle contact met de wekelijkheid volledig zijn kwijtgeraakt'.
De cappuccino wordt koud en het glas water blijft onaangeroerd. Als David Owen eenmaal begint te praten, is er niets en niemand die de woordenstroom kan stoppen. De rijzige gestalte, de grijze manen, het onberispelijke pak en het 'Queens English', alle details maken duidelijk dat we hier met een Britse lord te maken hebben ...

pdf
Deepak Chopra

De Indiase bestsellerauteur en spirituele goeroe Deepak Chopra vindt dat de tijd rijp is voor spiritueel leiderschap. Hij geeft inmiddels les op gerenommeerde business scholen. 'Een leider moet op zoek gaan naar de ziel van een onderneming.'

pdf
Marlies Dekkers

Zij lijkt vandaag op een moderne versie van Roodkapje: perfect gestyled in een felrode jurk, pumps en bijpassende muts. Ook de lippen zijn knalrood opgemaakt. Verder een ondeugende oogopslag met lange wimpers en een diep decolleté met uitzicht op een van haar beroemde handelsmerken: de bh met schuine bandjes. Ontwerpster Marlies Dekkers wil liever niet gefotografeerd worden voor de krant. Correctie: zij wordt niet gefotografeerd. Punt. Goede fotografie kost uren tijd en het resultaat in kranten is doorgaans mager, vindt zij. Imago is allesbepalend. En slechte fotografie maakt het moeilijk om je boodschap goed over te brengen.

pdf
Herbert Grönemeyer

In de decadente lobby van het Hyatt-hotel aan de Potsdamer Platz in Berlijn Mitte, heeft de drukbezette Herbert Grönemeyer deze week alle tijd voor een gesprek. Op de vraag wat typisch Grönemeyer is, is hij na een'oh, god', even stil. Een zeldzaam moment in de conversatie, blijkt later. Hij is een sprakwaterval, vooral als het om politiek en muziek gaat. De naam Herbert Grönemeyer zorgt in Nederland hooguit voor vage herkenning of een lege blik. Wellicht denkt nog iemand aan een van zijn hits 'Männer' of 'Alkohol' uit de jaren tachtig.

pdf
Foppe de Haan

Ziet hij zichzelf als leider? Wat maakt dat hij een goede leider is? Bij die vragen voelt voetbaltrainer Foppe de Haan (64) zich duidelijk ongemakkelijk. 'Wat is dit voor verhoor?',vraagt hij. En dat voor iemand over wie begin juni een boek verschijnt met de titel 'Hartstikkene Foppe. Een elftal lessen in leiderschap.' Een boek over zijn visie op leiderschap? Dat heeft hij inderdaad niet zelf verzonnen. Journalist Jan Dijksma benaderde hem na afloop van een lezing over het onderwijs omdat De Haan zoveel moois had te vertellen over samenwerking en coaching.

pdf
Ricardo Semler

Ondernemer en bestsellerauteur Ricardo Semler lapt alle conventionele regels van organisaties aan zijn laars. Met succes. "Wie een beetje normaal kan nadenken en getalenteerd is, gaat toch niet bij een bedrijf werken?" Een van zijn lievelingsvragen is waarom. Waarom kunnen medewerkers op zondag hun e-mail lezen en niet op maandagmiddag naar de film? Waarom zouden medewerkers urenlang in de file staan om naar het hoofdkantoor te komen? Waarom kunnen medewerkers wel werk mee naar huis nemen, maar hun kinderen niet mee naar het werk?

pdf
Marcel Derkse

Derkse leefde vroeger een tijd lang in een klooster in een poging om een Franciscaanse monnik te worden, om zich toe te wijden aan waar het werkelijk over gaat in het leven, 'doordringen tot de kern van wie je werkelijk bent'. Als kind voelde hij veel pijn en eenzaamheid. 'Ik was teruggetrokken, bijna autistisch.' Hij begreep niet veel van de omgang tussen volwassenen, dat praten en niets zeggen. Of elkaar tegenkomen, maar niet werkelijk ontmoeten. Hij zag veel moeilijke, ongelukkige relaties en frustraties. 'Ik kon en kan niet tegen onechtheid.

pdf
Keith Ablow

Heb je een relatie die niet goed voor je is? Heb je jouw dromen en ambities geparkeerd? Drink, eet of koop je te veel? Is het antwoord op een of meer van deze vragen 'ja', dan is het de hoogste tijd om eens eerlijk naar jezelf te kijken. Het zelfhulpboek 'Wees eerlijk naar jezelf' van de gerenommeerde Amerikaanse psychiater en schrijver Keith Ablow kan je hierbij helpen. Ablow heeft van de zoektocht naar waarheid zijn persoonlijke missie gemaakt. Blijven we liegen tegen onszelf, dan blijven problemen en conflicten ons achtervolgen, stelt hij. 'Je kunt ervoor weglopen, maar de waarheid wint altijd.'

pdf